Czym jest jak działa i jak hodować GRZYBEK TYBETAŃSKI



Grzybek tybetański "organiczny czyściciel" liczy sobie kilka tysięcy lat. Występował pierwotnie na terenach Tybetu oraz Kaukazu. Do Europu sprowadził go polski profesor, który przez okres 5 lat leczył się w Indiach przy pomocy mleka przefermentowanego grzybem tybetańskim. Miał raka wątroby, który całkowicie zanikł. Kiedy opuszczał Indie grzyb podarowano mu w prezencie.

Kefir uzyskiwany z grzybka tybetańskiego to znakomity naturalny probiotyk zawierający kultury bakterii kwasu mlekowego, jest bogaty w witaminę B12, B1 i witaminę K.

Probiotyk jakim jest Kefir tybetański to żywność bogata w żywe mikroorganizmy, które mogą przetrwać w przewodzie pokarmowym, gdzie bytują i mają dobry wpływ na zdrowie gospodarza.

Grzybek tybetański to żyjące w symbiozie ze sobą bakterie kwasu mlekowego oraz kultury drożdży, które w szybkim czasie poprzez proces fermentacji produkują z mleka kefir.  W procesie tym cukier, który jest zawarty w mleku jest rozbijany w kwas mlekowy. Dlatego Kefir tak dobrze nadaje się dla osób, które nie tolerują laktozy.

Właściwości kefiru z grzybka tybetańskiego:
  • najsilniejszy naturalny środek przeciwalergiczny
  • naturalny, nieszkodliwy antybiotyk
  • pomocny przy leczeniu chorób wątroby, woreczka żółciowego, rozpuszcza kamienie żółciowe
  • oczyszcza organizm ze złogów i z toksyn
  • usuwa nadmiar soli mineralnych, metale ciężkie
  • neutralizuje alkohol oraz działanie patogenów
  • rozpuszcza kamienie nerkowe
  • zmniejsza poziom cholesterol
  • łagodzi choroby przewodu pokarmowego, ostre zapalenia żołądka, trzustki, można go stosować w owrzodzeniach żołądka, dwunastnicy
  • całkowicie leczy z Candida
  • w ciągu 2-3 lat regularnego stosowania, można na stałe zmniejszyć wysokie ciśnienie
  • hamuje wzrost komórek nowotworowych
  • przyspiesza proces gojenia siniaków
  • łagodzi łuszczyce i egzemy
  • wpływa skutecznie w leczeniu chorób zapalnych
  • ma właściwości przeciwnowotworowe
  • oczyszcza naczynia krwionośne i wzmacnia je
  • usuwa zmęczenie, dodaje energii
  • zmniejsza infekcję płuc
  • pomaga w normalizacji metabolizmu i pomaga schudnąć,  normalizuje apetyt
  • spowalnia starzenie komórek, łagodzi trądzik i wypryski na skórze
  • wzmacnia włosy
  • leczy parodontozę
  • pomaga zmniejszyć skutki po terapii antybiotykowej
  • przywraca mikroflorę układu pokarmowego
  • obniża poziom cukru we krwi i poziomu lipidów we krwi, normalizuje ciśnienie krwi
  • łagodzi objawy biegunki i przewlekłe zaparcia
  • relaksująco wpływa na układ nerwowy
  • pomaga w zaburzeniach snu, depresji, i ADHD
  • poprawia pamięć
  • reguluje wypróżnianie
  • zmniejsza wzdęcia i wzmacnia układ trawienny
  • kefir jest odpowiedni dla osób, które są uczulone na laktozę.


Jak zrobić kefir z grzyba tybetańskiego?


  1. Kiedy po raz pierwszy dostaniesz grzybka należy go dokładnie opłukać na gęstym plastukowym sitku pod bieżącą zimną wodą
  2. Umieść dwie łyżeczki grzyba w szklance lub w słoiku ewentualnie w plastikowym naczyniu przeznaczonym do żywności i zalej 200 ml zimnego mleka
  3. Przykryj luźno folią spożywczą lub papierowym ręcznikiem - zabezpieczy to mleko o grzybka przed kurzem i owadami. Nie zakrywaj szczelnie, grzybek musi mieć dopływ świeżego powietrza.
  4. Odczekaj 24 do 72 godzin i odcedź na sitku grzybki od cieczy. Zwróć uwagę, że grzybki w transporcie częściowo obumierają z powodu braku tlenu. Dlatego Potrzebują 3-4 dni by się odnowić.
  5. Gdy kefir jest kwaśny odcedź go od grzybków na gęstym sitku, grzybki dokładnie przepłucz pod bieżącą zimną wodą i zalej nową porcją świeżego mleka. W miarę jak grzybki zaczną rosnąć można zwiększyć ilość mleka.
  6. Grzybek z mlekiem powinien fermentować w temperaturze pokojowej. Czym jednak cieplej to fermentacja przebiega szybciej. Najlepsza temperatura to od 20 do 23 stopni.
  7. Grzybek podwaja swoją objętość w dwa tygodnie. Więc musisz poczekać by wyprodukować więcej kefiru.  Gdy jest go za dużo można nadwyżkę zamrozić lub przekazać znajomemu.
  8. Jeśli wyjeżdżasz na wakacje wystarczy zalać grzybka świeżym mlekiem i wstawić do lodówki. Proces fermentacji będzie przebiegał bardzo wolno.
Grzybek tybetański nie toleruje metalu. Po zetknięciu z nim często obumiera lub całkowicie ginie! Używaj tylko naczyń z tworzyw sztucznym, drewnianych lub szklanych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz