Kefir uzyskiwany z grzybka tybetańskiego to znakomity naturalny probiotyk zawierający kultury bakterii kwasu mlekowego, jest bogaty w witaminę B12, B1 i witaminę K.
Probiotyk jakim jest Kefir tybetański to żywność bogata w żywe mikroorganizmy, które mogą przetrwać w przewodzie pokarmowym, gdzie bytują i mają dobry wpływ na zdrowie gospodarza.
Grzybek tybetański to żyjące w symbiozie ze sobą bakterie kwasu mlekowego oraz kultury drożdży, które w szybkim czasie poprzez proces fermentacji produkują z mleka kefir. W procesie tym cukier, który jest zawarty w mleku jest rozbijany w kwas mlekowy. Dlatego Kefir tak dobrze nadaje się dla osób, które nie tolerują laktozy.
Właściwości kefiru z grzybka tybetańskiego:
- najsilniejszy naturalny środek przeciwalergiczny
- naturalny, nieszkodliwy antybiotyk
- pomocny przy leczeniu chorób wątroby, woreczka żółciowego, rozpuszcza kamienie żółciowe
- oczyszcza organizm ze złogów i z toksyn
- usuwa nadmiar soli mineralnych, metale ciężkie
- neutralizuje alkohol oraz działanie patogenów
- rozpuszcza kamienie nerkowe
- zmniejsza poziom cholesterol
- łagodzi choroby przewodu pokarmowego, ostre zapalenia żołądka, trzustki, można go stosować w owrzodzeniach żołądka, dwunastnicy
- całkowicie leczy z Candida
- w ciągu 2-3 lat regularnego stosowania, można na stałe zmniejszyć wysokie ciśnienie
- hamuje wzrost komórek nowotworowych
- przyspiesza proces gojenia siniaków
- łagodzi łuszczyce i egzemy
- wpływa skutecznie w leczeniu chorób zapalnych
- ma właściwości przeciwnowotworowe
- oczyszcza naczynia krwionośne i wzmacnia je
- usuwa zmęczenie, dodaje energii
- zmniejsza infekcję płuc
- pomaga w normalizacji metabolizmu i pomaga schudnąć, normalizuje apetyt
- spowalnia starzenie komórek, łagodzi trądzik i wypryski na skórze
- wzmacnia włosy
- leczy parodontozę
- pomaga zmniejszyć skutki po terapii antybiotykowej
- przywraca mikroflorę układu pokarmowego
- obniża poziom cukru we krwi i poziomu lipidów we krwi, normalizuje ciśnienie krwi
- łagodzi objawy biegunki i przewlekłe zaparcia
- relaksująco wpływa na układ nerwowy
- pomaga w zaburzeniach snu, depresji, i ADHD
- poprawia pamięć
- reguluje wypróżnianie
- zmniejsza wzdęcia i wzmacnia układ trawienny
- kefir jest odpowiedni dla osób, które są uczulone na laktozę.
Jak zrobić kefir z grzyba tybetańskiego?
- Kiedy po raz pierwszy dostaniesz grzybka należy go dokładnie opłukać na gęstym plastukowym sitku pod bieżącą zimną wodą
- Umieść dwie łyżeczki grzyba w szklance lub w słoiku ewentualnie w plastikowym naczyniu przeznaczonym do żywności i zalej 200 ml zimnego mleka
- Przykryj luźno folią spożywczą lub papierowym ręcznikiem - zabezpieczy to mleko o grzybka przed kurzem i owadami. Nie zakrywaj szczelnie, grzybek musi mieć dopływ świeżego powietrza.
- Odczekaj 24 do 72 godzin i odcedź na sitku grzybki od cieczy. Zwróć uwagę, że grzybki w transporcie częściowo obumierają z powodu braku tlenu. Dlatego Potrzebują 3-4 dni by się odnowić.
- Gdy kefir jest kwaśny odcedź go od grzybków na gęstym sitku, grzybki dokładnie przepłucz pod bieżącą zimną wodą i zalej nową porcją świeżego mleka. W miarę jak grzybki zaczną rosnąć można zwiększyć ilość mleka.
- Grzybek z mlekiem powinien fermentować w temperaturze pokojowej. Czym jednak cieplej to fermentacja przebiega szybciej. Najlepsza temperatura to od 20 do 23 stopni.
- Grzybek podwaja swoją objętość w dwa tygodnie. Więc musisz poczekać by wyprodukować więcej kefiru. Gdy jest go za dużo można nadwyżkę zamrozić lub przekazać znajomemu.
- Jeśli wyjeżdżasz na wakacje wystarczy zalać grzybka świeżym mlekiem i wstawić do lodówki. Proces fermentacji będzie przebiegał bardzo wolno.
Grzybek tybetański nie toleruje metalu. Po zetknięciu z nim często obumiera lub całkowicie ginie! Używaj tylko naczyń z tworzyw sztucznym, drewnianych lub szklanych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz